F.A.Q

Home/F.A.Q

Om snel je vraag beantwoord te krijgen zijn de vragen onderverdeeld in 3 blokken.

Blok 1: Algemeen geldt voor iedereen die een rijopleiding gaat volgen.

Blok 2: Auto geldt voor iedereen die het B rijbewijs wil halen.

Blok3: Motor geldt voor iedereen die het A rijbewijs wil halen.

 

Blok 1: Algemeen

Voor welke rijbewijzen leidt de rijschool op?

De rijschool leidt op voor het A rijbewijs, niet A1 of A2.

Voor het A rijbewijs kun je al op 21 jarige leeftijd terecht.

De rijschool leidt ook voor het B rijbewijs op.

Voor het B rijbewijs kun je al vanaf 16 ½ jarige leeftijd terecht.

Kan ik ook voor een opfriscursus terecht bij de rijschool?

Uiteraard kun je voor een opfriscursus bij de rijschool terecht.

 • Ga je optreden als begeleider voor jonge rijbewijshouders die nog geen 18 jaar zijn. Het is geen plicht, maar wil je als begeleider je taak optimaal kunnen uitvoeren, is het wel aan te bevelen.
 • Heb je geruime tijd niet meer gereden, draagt een opfriscursus bij aan de veiligheid.
 • Is na een bepaalde tijd of traumatische ervaring rijangst ontstaan, helpt een opfriscursus je weer op weg.
 • Milieubewust rijden. Het zogenaamde Nieuwe Rijden. Als iedereen de kunst verstaat van het Nieuwe Rijden zouden we met 8.000.000 automobilisten op de Nederlandse wegen 1.000.000.000 liter brandstof per jaar besparen. Milieu bewust rijden draagt eveneens bij aan de veiligheid en vlotte doorstroming.

Is er een maximale leeftijd om nog je rijbewijs te halen?

Er wordt geen maximale leeftijd aan het behalen van het rijbewijs gekoppeld.

Wat houdt het slagingspercentage in?

Het CBR is verplicht de slagingspercentages met betrekking tot de praktijkexamens van de ingeschreven rijscholen openbaar te maken. Dat gebeurt via de Internetsite www.rijschoolgegevens.nl. Het gaat hierbij om de slagingspercentages in de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd.

Waarin is mijn instructeur/ instructrice gespecialiseerd?

Jouw instructrice is RIS gecertificeerd voor de categorie B. Voor de categorie A is jouw instructrice binnen afzienbare tijd ook KGI (KNMV Gediplomeerd Instructrice) Naast deze specialisaties vinden regelmatig bijscholingscursussen plaats. De eerstvolgende betreft de specialisatie rijles geven aan mensen met autisme en/ of ADHD.

Wat is een goede rijschool?

 • De kwaliteit  wordt alleen maar bepaald door de kennis, kunde, passie en inzet van de rijcoach die al dan niet in loondienst is bij een rijschool.
 • Leerlingen die prettig hebben gelest bij een rijcoach maken reclame voor de rijschool. Is bij die rijschool de rijcoach de enige die er werkt, is dat het compliment voor de rijcoach.
 • Belangrijk is te weten of de rijcoach prettig is in de omgang, afspraken nakomt, altijd klaar staat voor zijn of haar leerlingen, rekening houdt met indivuele verschillen van leerlingen, transparant is in het weergeven van vorderingen.
 • Welke lesauto’s of motoren een rijschool heeft, dient de minste indruk te maken.
 • Wat het uurtarief is, mag geen doorslag geven bij de keuze van een rijschool. Ben je de goedkoopste en roep je alleen maar van we gaan hier rechtsaf of linksaf en als jij gaat zeuren, vraag ik wel het examen wel  aan. Achteraf zal blijken dat die rijschool de duurste is.
 • Het CBR toont slechts de slagingspercentages van de rijschool, niet van de rijcoach. Die slagingspercentages dien je dan ook nog eens naar waarde te moeten kunnen inschatten.
 • Het CBR is in 1927 opgericht en vanaf 1927 komt het landelijk slagingspercentage niet boven 50% uit. En met dat slagingspercentage neemt Ingrid Lucassen Motor- en autorijschool geen genoegen. Om die reden heeft de rijschool de zogenaamde 10 geboden opgesteld om ver boven het landelijk gemiddelde uit te kunnen stijgen. Handel je naar die 10 geboden, maak jij grote kans de eerste keer te slagen.

Welke zijn de 10 geboden om je goed voor te bereiden op het examen voor de categorie B?

 1. Maak tenminste 1000 km. Deze regel gaat op voor getalenteerde leerlingen. (28 lessen van 1 ½ uur) Minder getalenteerde leerlingen maken meer dan 1.000 km.
 2. Accepteer de kosten van de rijopleiding. We moeten ophouden met inschatten hoeveel lessen nodig zijn = kosten rijopleiding en vroeger deden we het in 15 lesjes van een uur. Niets liever wil ik jou zo snel mogelijk aan je rijbewijs helpen, maar dan moet je wel op het gewenste niveau zijn. Het moment waarop jij het gewenste niveau hebt bereikt, kan ik feilloos aangeven. Wat een examinator opmerkt, merk ik nog veel eerder op.
 3. Breng bediening, kijkgedrag en theoriekennis op orde. Zolang er nog vragen worden gesteld over de maximum toegestane snelheid, met de rem of het gaspedaal wordt gekeken, mankeert het aan het kijkgedrag en of bediening en/ of theoretische kennis.
 4. Maak je huiswerk. De leerling maakt het opgegeven huiswerk, zodat kostbare tijd niet aan uitleg verloren gaat.
 5. Les onder wisselende omstandigheden. De leerling oefent onder wisselende omstandigheden en daarvoor moet je flexibel kunnen zijn in het maken van afspraken.
 6. Doe de tussentijdse toets. Bij de tussentijdse toets maak je fouten die ik niet van je gewend ben. Deze fouten zijn goud waard. Je zwakheden komen nu echt haarfijn in beeld.
 7. Doe aan zelfreflectie. De leerling beoordeelt zelf ná elke les de eigen vaardigheden aan de hand van 6 vragen bij elke geoefende rijtaak.
 8. Hou de regelmaat erin: 2 lessen per week van 1 1/2 uur per week zijn beduidend effectiever dan 1 les van 1 uur per week. Een enorme valkuil is te laat beginnen aan het behalen van je theoriecertificaat. Jij wil kosten besparen en zo vallen er gaten van weken, soms meer dan een maand tussen de lessen.
 9. Neem liever meer dan minder lessen: Met meer lessen ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met pushen om maar zo snel mogelijk examen te willen doen. Dit soort kostenbesparing is zelfbedrog.
 10. Handel naar 3 keer is scheepsrecht: De leerling voert in 3 lessen ná elkaar de rijtaken en het zelfstandig rijden (cluster/ navigatie/ oriëntatiepunt) onder wisselende omstandigheden naar behoren uit. Vertrouw erop dat ik exact weet wanneer je examenrijp bent en dat geef ik tijdig aan. Niets liever wil ik zo snel mogelijk een rijbewijswaardige leerling aan het examen laten deelnemen die de eerste keer slaagt.
 • De norm is wenselijk gedrag volgens de rijprocedure B. Voldoe je aan die norm, heb je niets te vrezen en kun je met vertrouwen het examen tegemoet zien.
 • Leerlingverschillen zijn groot, maar voor iedereen geldt: Weeg af wat voor jou prioriteit heeft: Stappen, uitslapen, bijverdienen of op de voorgestelde dagen en tijden, fris en fruitig te gaan lessen.

Elders 3 keer gezakt en nu?

Jouw proefles is een rijtest om te constateren waar de pijn werkelijk zit. Er is hoop.

 • Vaak is niet de gemoedstoestand de oorzaak van het steeds maar niet slagen.
 • Niet  de examinator is een muggenzifter.

Gewoon niet EXAMENRIJP kan de enige conclusie zijn en alleen 3 frustraties rijker.

De oplossing is niet om maar meteen weer het volgende examen aan te vragen: Als je niet weet wat je fout doet en ook niet weet wat je goed doet, blijft examen doen gokken. Dat gokelement elimineer ik met gebod 7: Doe aan zelfreflectie. Immers: Doe je wat je deed, krijg je wat je kreeg en dat wordt dan vanzelf de 4e frustratie.

Elke rijtaak die niet fris gaat,  houden we tegen het licht. Jij geeft aan wat niet fris ging aan de hand van 6 concrete vragen. Heb je ook direct door waarom die examinator een situatie bevraagt. Daarop volgen de herkansingen met steeds dezelfde controlevragen. Zo strepen we elke rijtaak af tot er niet een meer fout gaat.

Blok 2: Auto

Op welke leeftijd mag ik starten met rijlessen?

Je mag starten zodra je 16 ½ jaar oud bent.

Wat is 2todrive?

2 todrive is de wet die het mogelijk maakt om vanaf 16 ½ jarige leeftijd te starten met de rijopleiding en op 17 jarige leeftijd je rijbewijs op zak te hebben. Je kunt er alles over lezen op de website: http://www.2todrive.nl/home/

Wat is een begeleiderspas?

Een begeleiderspas is een pasje dat je tot je 18e samen met je rijbewijs bij je moet hebben als je autorijdt. Op de pas staan de namen van je coaches.

Wanneer moet ik een begeleiderspas aanvragen?

Vanaf het moment dat je 16 1/2 jaar bent, mag je de pas aanvragen. Het is  aan te raden om de begeleiderspas ongeveer een maand voor je praktijkexamen aan te vragen.

Hoe moet ik een begeleiderspas aanvragen?

Ga naar www.2todrive.nl en klik op de button: Begeleiderspas aanvragen. Dan verschijnt de uitleg.

Mag ik al lessen zonder theoriecertificaat?

Je mag al lessen zonder theoriecertificaat. Echter zodra je toe bent aan de tussentijdse toets en of praktijkexamen dien je in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat.

Wat is een proefles?

Een proefles is een rijles om te ondervinden of je met de rijschool en rijcoach in zee wilt gaan voor je rijopleiding. Maar een proefles biedt veel meer. Die instructrice van jou straalt zo’n zalige rust uit waardoor jij  in staat bent al veel zelf te doen. Bij elke proefles hoor ik: Goeie genade, wat remt dat ding fel. En tijdens de les leer je al heel subtiel om te gaan met de rem van de auto. Op aanwijzing parkeer jij die auto strak achteruit in een parkeervak door ook nog eens  zelf om te gaan met koppeling en rem.

Waarom een proefles?

Voor jou betekent een proefles een leuke ervaring rijker. Voor jouw rijcoach is het een eerste indruk welke leerstijl bij jou hoort. Voor jou betekent de proefles ook een eerste indruk van in hoeverre jij je prettig zult voelen met mij als jouw rijcoach.

Wat zijn de kosten van een proefles?

Een proefles is gratis.

Wat is een geneeskundige verklaring?

Een geneeskundige verklaring is jouw verklaring over je gezondheid. Het CBR wil graag weten of jij lichamelijk en geestelijk in staat bent straks een veilige verkeersdeelnemer te zijn. Die verklaring vul je in door in te loggen bij het CBR.

Wat is DIGID?

DIGID staat voor Digitale Identiteit.  Met je DIGID kun je inloggen op websites van de overheid en zorg. Bij het CBR log je in op Mijn CBR met je DIGID.

Waarom DIGID?

Op websites van de overheid en zorgverzekeraars wil de overheid en zorgverzekeraar heel graag weten met wie ze van doen hebben, omdat jij aan de overheid of zorgverzekeraar vertrouwelijke informatie uitwisselt.

Wat heeft een verblijfsvergunning met rijlessen volgen te maken?

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning. Je kunt altijd rijexamen doen en ook nog slagen. De uitslag is bekend bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Die uitslag is 12 maanden geldig. Heb je voor die tijd géén geldige verblijfsvergunning kun je opnieuw examen doen. Dat is nieuws waar jij niet op zit te wachten. Bij twijfel neem a.u.b. contact op met je gemeente.

Wat houdt machtiging van de rijschool in?

Een machtiging betekent dat jouw rijschool namens jou bij het CBR afspraken mag maken. De rijschool kan pas voor jou examens reserveren nadat je de rijschool hebt gemachtigd.

Hoe moet ik de rijschool machtigen?

Je logt in op mijncbr.nl met je DIGID. Op de site zie je vanzelf hoe je rijschool te machtigen. Als we zover zijn, krijg je van mij mijn rijschoolnummer bij het CBR.

Wanneer moet ik de rijschool machtigen?

De rijschool kun je al direct machtigen, maar in ieder geval als we van plan zijn de tussentijdse toets aan te vragen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven en wie denkt dat wel te kunnen, heeft het vermogen in de glazen bol te kijken. Een getalenteerde leerling die exact de adviezen van de rijcoach opvolgt heeft 28 lessen van 1 1/2 uur nodig.

Hoe lang duurt een les?

Voor de meeste leerlingen is 1 les van 1 ½  uur het meest effectief.

Mag ik ook vaker per week lessen?

Jazeker. Meerdere lessen per week is zelfs aan te raden als die lessen op wisselende tijden kunnen  worden gegeven.

Les ik altijd in dezelfde auto?

Jij lest altijd in dezelfde auto.

Heb ik een vaste instructeur/ instructrice?

Jij hebt een vaste instrcutrice.

Kan ik ook ’s-avonds lessen?

Jij kunt ook ’s-avonds lessen. Maak er echter geen gewoonte van in je eigen belang, omdat bij alleen ’s-avonds lessen bepaalde rijtaken niet optimaal kunnen worden aangeleerd. Hoe drukker het verkeer, hoe sterker jij wordt om veilig, vlot en vloeiend te rijden.

Word ik opgehaald of moet ik naar de rijschool komen?

Jij wordt opgehaald op het adres dat je opgeeft. Bij sommigen is dat het station in Helmond of de school waar jij studeert. De meesten kiezen ervoor om thuis te worden opgehaald.

Wat is een spoedcursus?

Een spoedcursus is voor de leerlingen die in 3 weken de gehele rijopleiding kunnen volgen. Lang niet elke leerling kan het aan om de niet te onderschatten belasting van zo’n intensieve training te ondergaan.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een spoedcursus?

Voorwaarde is dat je een schone geneeskundige verklaring bij het CBR hebt kunnen invullen. Ook dien je in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. De uitslag van de test die elke leerling ná de proefles doet, is bepalend of je rijcoach het verantwoord vindt een spoedcursus te volgen.

Is een spoedcursus duurder?

Een spoedcursus is niet duurder. De kosten van de gehele cursus, tussentijdse toets en examen worden vooraf aan de rijschool overgemaakt. Termijnbetaling is bij de spoedcursus niet mogelijk.

Wat is een versnelde cursus?

Een versnelde cursus is een cursus waarin de termijn waarbinnen je de opleiding voltooit geen 3 weken maar 6 weken is. Een spoedcursus kan overgaan in een versnelde cursus als om welke reden dan ook je niet in staat bent de cursu binnen de gestelde termijn van 3 weken te voltooien. Denk hierbij dat in je privéleven iets heel vervelends gebeurt.

Is een versnelde cursus duurder?

Een versnelde cursus is niet duurder. De kosten van de gehele cursus, tussentijdse toets en examen worden vooraf aan de rijschool overgemaakt. Termijnbetaling is bij de spoedcursus niet mogelijk

Wanneer kom ik in aanmerking voor een versnelde cursus?

Voorwaarde is dat je een schone geneeskundige verklaring bij het CBR hebt kunnen invullen. Ook dien je in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. De uitslag van de test die elke leerling ná de proefles doet, is bepalend of je rijcoach het verantwoord vindt een versnelde cursus te volgen.

Wat is een intakegesprek?

Een intakegesprek is

 • Een gesprek waarin je rijcoach vragen stelt over hele praktische dingen.
 • Jou je mogelijkheden en beperkingen worden meegedeeld. Een beperking kan zijn dat jij het type bent snel in de put te zitten, of heel veel moeite hebt fouten te durven maken of de leerling die alleen gebaat is bij een opleiding waarbij wat je aanleert in hele kleine stapjes aan te bieden.
 • Welke afspraken we het beste kunnen maken om op een prettige manier de opleiding te volgen.
 • Een gesprek waarin we voorwaarden doornemen.
 • Beantwoording van vooral jouw vragen.
 • De test doen en bespreken om te bepalen welke leersijl bij jou het beste past.

Zijn aan de intake en inschrijving kosten verbonden?

Aan het intakegesprek zijn geen kosten verbonden.

Wat is een instructievorderingenkaart?

Een instructievoreringenkaart is in het geval van deze rijschool een digitale weergave van alle rijtaken en hoever jij met die rijtaken bent.

Kan ik mijn vorderingen ook thuis inzien?

Je kunt je vorderingen ook thuis inzien op je eigen leerlingenapp. Juist om die reden heeft de rijschool gekozen voor een digitale weergave. Al ben je in Australië op vakantie. Zodra jij een Internetverbinding hebt, kun jij alles over jouw rijopleiding zien.

Wat kost een rijles?

Een rijles van 1 uur kost € 45,- en een rijles van 1 ½ uur kost € 67,-

Wat zijn de kosten van een lessenpakket?

Een lessenpakket van 28 lessen van 1 ½ uur, inclusief tussentijdse toets en praktijkexamen kost € 1.975,-

Wat zijn de voordelen van een lessenpakket?

Een lessenpakket is voordelig, omdat omgerekend een lesuur geen € 45,- kost maar € 38,-.

Een voordeel is dat je in 3 termijnen mag betalen.

Een voordee is dat aan eventueel overstappen zijn geen financiële nadelen verbonden. Een reden om over te stappen is verhuizen naar een geheel andere plaats in Nederland.

Wat zijn de nadelen van een lessenpakket?   

Er is slechts 1 nadeel: In het geval je niet de middelen hebt om in maximaal 3 termijnen de kosten van de opleiding te voldoen, heb je geen andere keuze dan te kiezen voor losse lessen.

Kan ik zien wat mijn tegoed is bij een lessenpakket?

Je kunt je tegoed op elk willekeurig moment inzien op je leerlingenapp.

Kan ik zien wanneer ik rijles heb?

Ja, op je leerlingenapp zie je exact datum en tijd waarop je rijles hebt.

Kan ik een rijles afzeggen?

Afzeggen van een rijles is altijd mogelijk, mits je dat maar tijdig doet. Soms zijn er overmachtsituaties en daar hou ik natuurlijk rekening mee.

Welke zijn de gevolgen als ik te laat een rijles afzeg of vergeten ben af te zeggen?

Als het een keer gebeurt, maak ik er geen punt van. Maar gebeurt het vaker, breng ik de rijles als gegeven in rekening.

Waarom moet ik huiswerk maken?

Moeten is een groot woord. Het is aan te bevelen. Elke rijtaak bestaat uit een aantal deelhandelingen die in exact de juiste volgorde op de juiste manier moeten worden uitgevoerd. Heb je dat thuis geleerd, kunnen we alle tijd besteden aan het oefenen van die rijtaak.

Welke leermiddelen zijn er voor de praktijklessen?

Voor de praktijk heb je het RISBOEK. RIS betekent rijopleiding in stappen. Daarnaast heb je de beschikking over de lesbrieven en video’s van de lastige rijtaken die de rijschool jou verstrekt.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op het examen?

De gebruiksaanwijzing om je goed op het examen voor te bereiden, vind je op de website terug.

Theorie

Geeft de rijschool theorielessen?

Bij voldoende aanmeldingen van de eigen rijschool en andere rijscholen zal de maandagavond worden gereserveerd voor theorielessen.

Heeft de rijschool tips over hoe ik het beste kan leren voor het behalen van het theoriecertificaat?

Uiteraard heeft de rijschool nuttige tips hoe het beste te leren voor het behalen van je theoriecertificaat. Een hele belangrijke tip is: Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Hoe de leerstof je eigen te maken wordt je ook aangereikt.

Als ik vragen heb over de theorie, kan ik die ook aan de rijschool stellen?

Jouw rijschool staat je altijd met raad en daad bij. Schroom niet te bellen, te appen (nog handiger) of te mailen.

Theorie examen

Wie vraagt het theorie examen aan?

Het allergoedkoopste is dit zelf rechtstreeks bij het CBR aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een theorie examen?

Het CBR brengt € 31,50 in rekening.

Welke leermiddelen zijn er om de theorie te leren?

Van theorieboek tot online studeren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Hoe kom ik aan de leermiddelen?

Op de website is een link “webshop” waar je de leermidelen voor zowel de theorie als het RISboek kunt aanschaffen.

Welke leermiddelen voor jou het meest geschikt zijn, kan ik je in adviseren als we elkaar al een beetje kennen.

Kan ik examenvragen oefenen?

Er zijn diverse websites waar zowel gratis als betaald, al dan niet in de vorm van een app, geoefend kan worden. Vaak heb je bij je aangeschafte theoriecursus ook heel veel proefexamens.

Waar doe ik theorie examen?

Jouw theorie examen kun je op een aantal CBR locaties doen.

Wat moet ik meenemen voor het theorie examen?

Voor je theorie examen neem je je identiteitspas (GELDIG) en je oproep mee.

Tussentijdse toets

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een toets die wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Ná de rit vertelt de examinator jou waar je eventueel nog aan moet werken. Daarnaast kun je bij de tussentijdse toets vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Bij een tussentijdse toets krijg je een goed beeld van hoe een praktijkexamen verloopt.

Omdat jou rijcoach achter in de auto meerijdt, ziet de rijcoach welke rijtaken niet helemaal fris gaan onder toch wel een beetje stress. Juist die rijtaken krijgen dan ná de tussentijdse toets extra aandacht.

Hoe oud moet ik minimaal zijn om aan de tussentijdse toets deel te nemen?

Vanaf 16 ½ jarige leeftijd is het mogelijk aan de tussentijdse toets deel te nemen.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan de tussentijdse toets deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor eigenlijk al het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Wat moet ik meenemen voor de tussentijdse toets?

Voor de tussentijdse toets neem je de oproep, je identiteitspas (GELDIG) en het reflectieformulier mee.

Waarom zou ik aan de tussentijdse toets deelnemen?

Deelname aan de tussentijdse toets levert jou een waardevolle ervaring op van hoe jij presteert onder examencondities. Je kunt erop wachten dat je bij de tussentijdse toets fouten maakt die tijdens de examenroutes die jouw rijcoach met jou rijdt voorafgaand jij niet maakt. Juist bij die fouten komt aan het licht waar je nog niet sterk genoeg in bent. De tussentijdse toets levert je in echt de meeste gevallen vrijstelling op voor de bijzondere verrichtingen waar iedereen zo over aan het stressen is.

Wat is een zelfreflectieformulier?

Een zelfreflectieformulier is een formulier waarop jij heel eerlijk aangeeft waarin je goed bent en minder goed. Geloof me een examinator vindt het altijd minder. Dat verschil houden we tegen het licht, want doe je wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Praktijkexamen

Hoe oud moet ik zijn om aan het praktijkexamen deel te nemen?

Je moet tenminste 17 jaar zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jou rijcoach vraagt in overleg met jou het examen aan.

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Voor het examen neem je de oproep en je identiteitspas (GELDIG) mee. Ik neem een blanco reflectieformulier mee.

Mag ik al meteen zelf rijden als ik ben geslaagd?

Nee, je mag pas zelf rijden, tot je 18 jarige leeftijd onder begeleiding, als je in het bezit bent van je rijbewijs.

Rijbewijs

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je maakt een afspraak met de gemeente waar je bent ingeschreven. Je neemt een pasfoto. (Laat die pasfoto maken door iemand die weet waaraan de pasfoto op het rijbewijs moet voldoen)  en € 38,80. De gemeente heeft rechtsreeks van het CBR het bericht gekregen  dat jij geslaagd bent.

Mag ik ook op een bromfiets rijden als ik het B rijbewijs heb?

Ja op jouw rijbewijs staat voor welke categorieën jouw rijbewijs geldt. Op jouw rijbewijs staat tenmisnte B en Am. Misschien heb je al een rijbewijs waar A1 of A2 en Am op staat en misschien ook wel T als je een tractorrijbewijs hebt.

Blok 3: Motor

Op welke leeftijd mag ik starten met rijlessen?

Op 17 jarige leeftijd mag je starten met rijlessen op een A1 motor.

Vanaf 19 jarige leeftijd als je in bezit bent van het A1 rijbewijs, mag je starten met rijlessen op een A2 motor en als je geen A1 rijbewijs hebt op 20 jarige leeftijd.

Vanaf 21 jarige leeftijd mag je starten met rijlessen op de A motor.

Waarom leidt de rijschool niet op van het A1 en A2 rijbewijs?

Als je alleen al naar het antwoord kijkt op de bovenstaande vraag en bedenkt dat al vanaf 16 ½ jarige leeftijd men mag beginnen aan rijlessen voor het B rijbewijs, heb je weinig fantasie nodig om te concluderen dat er veel te weinig animo  voor het A1 rijbewijs is en nog minder voor het A2 rijbewijs.

Mag ik al lessen zonder theoriecertificaat?

Je mag al lessen zonder theoriecertificaat.

Wat is een proefles?

Een proefles is een rijles om te ondervinden of je echt wilt gaan motorrijden, met de rijschool en rijcoach in zee wilt gaan voor je rijopleiding. Maar een proefles biedt veel meer. Tijdens de proefles maak je kennis met de eigenschappen van de motor, opstappen, afstappen, zithouding, stuurhouding, bedieningsorganen, controle krijgen over het gewicht, hoe de motor reageeert op de bediening vam gashendel, remmen en jouw kijkgedrag, schakelen, remmen en al een klein beetje afschuinen. Jij doet wat je aankunt en aandurft. Het moet vooral een leuke ervaring zijn.

Waarom een proefles?

Voor jou betekent een proefles een leuke ervaring rijker. Voor jouw rijcoach is het een eerste indruk welke leerstijl bij jou hoort. Voor jou betekent de proefles ook een eerste indruk van in hoeverre jij je prettig zult voelen met mij als jouw rijcoach en of  je ook daarwerkelijk je A rijbewijs wilt halen.

Wat zijn de kosten van een proefles?

Een proefles is gratis.

Wat is een geneeskundige verklaring?

Een geneeskundige verklaring is jouw verklaring over je gezondheid. Het CBR wil graag weten of jij lichamelijk en geestelijk in staat bent straks een veilige verkeersdeelnemer te zijn. Die verklaring vul je in door in te loggen bij het CBR.

Wat is DIGID?

DIGID staat voor Digitale Identiteit.  Met je DIGID kun je inloggen op websites van de overheid en zorg. Bij het CBR log je in op Mijn CBR met je DIGID.

Waarom DIGID?

Op websites van de overheid en zorgverzekeraars wil de overheid en zorgverzekeraar heel graag weten met wie ze van doen hebben, omdat jij aan de overheid of zorgverzekeraar vertrouwelijke informatie uitwisselt.

Wat heeft een tijdelijke verblijfsvergunning met rijlessen volgen te maken?

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning. Je kunt altijd rijexamen doen en ook nog slagen. De uitslag is bekend bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Die uitslag is 12 maanden geldig. Heb je voor die tijd géén geldige verblijfsvergunning, kun je opnieuw examen doen. Dat is nieuws waar jij niet op zit te wachten. Bij twijfel neem a.u.b. contact op met je gemeente.

Wat houdt machtiging van de rijschool in?

Een machtiging betekent dat jouw rijschool namens jou bij het CBR afspraken mag maken. De rijschool kan pas voor jou examens reserveren nadat je de rijschool hebt gemachtigd.

Hoe moet ik de rijschool machtigen?

Je logt in op mijncbr.nl met je DIGID. Op de site zie je vanzelf hoe je rijschool te machtigen. Als we zover zijn, krijg je van mij mijn rijschoolnummer bij het CBR.

Wanneer moet ik de rijschool machtigen?

De rijschool kun je al direct machtigen, maar in ieder geval als we van plan zijn een praktijkexamen aan te vragen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Heb je al een B rijbewijs, heb je al het gevoel hoe met koppeling en rem om te gaan en ervaring hoe rijtaken aan te pakken. Heb je al een A1 of een A1+ A2 rijbewijs, is het opfrissen van de bijzonderen verrichtingen misschien wel binen een half uur te realiseren. Ga je moeite krijgen met de bijzondere verrichtingen? Hoe snel je de bijzondere verrichtingen onder de knie krijgt, hangt voor het allergrootste deel af hoelang jij erover doet de motor te durven “AFSCHUINEN.”

Een getalenteerde beginner (geen A1 of A1 en A2 rijbewijs), gebaseerd op gemiddelden, heeft 19 lessen van 1 ½ uur nodig.

Hoe lang duurt een les?

Voor de meeste leerlingen is 1 les van 1 ½  uur het meest effectief.

Mag ik ook 2 keer per week lessen?

Meerdere lessen per week is zelfs aan te raden als het de lessen verkeersdeelneming zijn. De lessen voertuigbeheersing doen we bij voorkeur op de zondagochtend. We worden dan niet gehinderd door passerende voertuigen op het industrieterrein. Eerst moet de voertuigbeheersing op geautomatseerd niveau zijn, alvorens het verantwoord is aan het verkeer deel te nemen.

Les ik altijd op dezelfde motor?

Jij lest altijd op dezelfde motor.

Heb ik een vaste instructeur/ instructrice?

Je hebt een vaste instructrice.

Kan ik ook ’s-avonds lessen?

Zodra jij geslaagd bent voor het AVB examen (voertuigbeheersing), zullen we bij voorkeur zowel overdag als ’s-avonds lessen. Alleen ’s-avonds lessen geniet niet de voorkeur, omdat het van essentieel belang is de rijtaken ook in de drukte te oefenen.

Word ik opgehaald of moet ik naar de rijschool komen?

Je komt voor de motorrijlessen naar de rijschool.

Wat is een intakegesprek?

Een intakegesprek is

 • Een gesprek waarin je rijcoach vragen stelt over hele praktische dingen.
 • Jou je mogelijkheden en beperkingen worden meegedeeld. Een beperking kan zijn dat jij het type bent snel in de put te zitten, of heel veel moeite hebt fouten te durven maken of de leerling die alleen gebaat is bij een opleiding waarbij wat je aanleert in hele kleine stapjes aan te bieden.
 • Welke afspraken we het beste kunnen maken om op een prettige manier de opleiding te volgen.
 • Een gesprek waarin we voorwaarden doornemen.
 • Beantwoording van vooral jouw vragen.
 • De test doen en bespreken om te bepalen welke leersijl bij jou het beste past.

Zijn aan de intake en inschrijving kosten verbonden?

Aan het intakegesprek zijn geen kosten verbonden.

Wat is een instructievorderingenkaart?

Een instructievoreringenkaart is in het geval van deze rijschool een digitale weergave van alle rijtaken en hoever jij met die rijtaken bent.

Kan ik mijn vorderingen ook thuis inzien?

Je kunt je vorderingen ook thuis inzien op je eigen leerlingenapp. Juist om die reden heeft de rijschool gekozen voor een digitale weergave. Zodra jij een Internetverbinding hebt, kun jij alles over jouw rijopleiding zien.

Wat kost een rijles?

Een rijles van 1 uur kost € 45,- en een rijles van 1 ½ uur kost € 67,-

Wat zijn de kosten van een lessenpakket?

Een lessenpakket van 19 lessen van 1 ½ uur, inclusief examen AVB en examen AVD kost € 1.415,-. Hoef je geen AVB examen te doen, omdat je al een A1 of een A1 + A2 rijbewijs hebt, € 1.263,-.

Wat zijn de voordelen van een lessenpakket?

Een lessenpakket is voordelig, omdat omgerekend een lesuur geen € 45,- kost maar € 38,-.

Een voordeel is dat je in 3 termijnen mag betalen.

Een voordeel, omdat aan eventueel overstappen geen financiële nadelen zijn verbonden. Een reden om over te stappen is verhuizen naar een geheel andere plaats in Nederland.

Wat zijn de nadelen van een lessenpakket?

Er is slechts 1 nadeel: In het geval je niet de middelen hebt om in maximaal 3 termijnen de kosten van de opleiding te voldoen, heb je geen andere keuze dan te kiezen voor losse lessen.

Kan ik zien wat mijn tegoed is bij een lessenpakket?

Je kunt je tegoed op elk willekeurig moment inzien op je leerlingenapp.

Kan ik zien wanneer ik rijles heb?

Ja, op je leerlingenapp zie je exact datum en tijd waarop je rijles hebt.

Kan ik een rijles afzeggen?

Afzeggen van een rijles is altijd mogelijk, mits je dat maar tijdig doet. Soms zijn er overmacht situaties en daar hou ik natuurlijk rekening mee.

Welke zijn de gevolgen als ik te laat een rijles afzeg of vergeten ben af te zeggen?

Als het een keer gebeurt, maak ik er geen punt van. Maar gebeurt het vaker, breng ik de rijles als gegeven in rekening.

Waarom moet ik huiswerk maken?

Moeten is een groot woord. Het is aan te bevelen. Elke rijtaak bestaat uit een aantal deelhandelingen die in exact de jusite volgorde op de juiste manier moeten worden uitgevoerd. Heb je dat thuis geleerd, kunnen we alle tijd besteden aan het oefenen van die rijtaak.

Welke leermiddelen zijn er voor de praktijklessen?

Voor de praktijk heb je de beschikking over de lesbrieven. Dit is redelijk uniek, omdat er eigenlijk geen praktijkboek is voor motorrijlessen. Er zijn  44 lesbrieven die je zowel ter voorbereiding van de rijles als ná de rijles kunt doornemen. Kijk maar eens naar wat voorbeelden van waarom ook na de les de lesbrieven handig zijn: (Mijn rijcoach tetterde in mijn oor dat ik niet over witte strepen mocht rijden. Waarom was dat ook al weer? Mijn rijcoach tetterde in mijn oor dat ik bij het rechtsaf slaan zeker niet als een auto moet voorsorteren. Waarom zei ze dat ook al weer? Mijn rijcoach hamerde maar steeds op de nacontrole. Waarom zei ze dat ook al weer? In een bocht naar links vond ze mijn positie op de weg gevaarlijk. Daarna reed ik veel meer naar rechts en toen was het ook weer niet goed. Waarom hamert ze zo op de positie op de weg? Mijn rijcoach let zelfs op hoe ik onderweg mijn voeten op de voetsteunen heb. Waarom is dat nou zo belangrijk?Mijn rijcoach zei iets over dat ik nieuwsgieriger moet zijn en dat had met voorspellen te maken.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op het examen?

De gebruiksaanwijzing om je goed op het examen voor te bereiden staat op de website.

Theorie examen

Wie vraagt het theorie examen aan?

Het allergoedkoopste is dit zelf rechtstreeks bij het CBR aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een theorie examen?

Het CBR brengt € 31,50 in rekening.

Welke leermiddelen zijn er om de theorie te leren?

Van theorieboek tot online studeren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Op de website is een link “webshop” waar je de leermiddelen voor de theorie kunt aanschaffen.

Welke leermiddelen voor jou het meest geschikt zijn, kan ik je in adviseren als we elkaar al een beetje kennen.

Kan ik examenvragen oefenen?

Er zijn diverse websites waar zowel gratis als betaald, al dan niet in de vorm van een app, geoefend kan worden. Vaak heb je bij je aangeschafte theoriecursus ook heel veel proefexamens.

Waar doe ik theorie examen?

Jouw theorie examen kun je op een aantal CBR locaties doen.

Wat moet ik meenemen voor het theorie examen?

Voor je theorie examen neem je je identiteitspas (GELDIG) en je oproep mee.

Hoeveel fouten mag ik hebben voor mijn theorie examen?

Het motor theorie examen bestaat uit 50 vragen, waarvan je er 44 goed moet hebben. Je mag derhalve maar 6 vragen fout hebben.

Moet ik altijd een theorieexamen doen?

Niet in alle gevallen moet je een theorie examen doen. Ben je in bezit van het A1 of het A1+A2 rijbewijs, hoef je geen theorie examen te doen.

Praktijkexamen AVB

Wat houdt het AVB examen in?

Het praktijkexamen AVB is het examen voetuigbeheersing. Uit de 12 aangeleerde bijzondere verrichtingen kiest de examinator er 7 uit waarvan je er 5 voldoende moet hebben. Bij elke oefening heb je 1 herkansing. Achteruit in het vak parkeren, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop zijn verplichte oefeningen.

Moet ik altijd aan het examen AVB deelnemen?

Je hoeft niet in alle gevallen aan het examen AVB deel te nemen. Heb je het A1 of het A1+ A2 rijbewijs, hoef je geen apart examen AVB te doen. In dat geval is je praktijkexamen een gecombineerd examen. Om die reden frissen we wel de bijzondere verrichten tijdens de lessen op.

Hoe oud moet ik zijn om aan het AVB examen deel te nemen?

Voor A1 is dat de 18 jarige leeftijd.

Voor A2 is dat de 20 jarige leeftijd.

Voor A met code 80 is dat de 21 jarige leeftijd. Code 80 houdt in dat je na het behalen van ook je examen verkeersdeelneming je tot je 24 jarige leeftijd op een A2 motor mag rijden, maar niet op een A motor.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Heb je een B rijbewijs, mag je deelnemen aan het AVB examen.

Heb je geen B rijbewijs, moet je in bezit zijn van het theoriecertificaat.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jouw rijcoach vraagt voor jou het examen aan

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Indien je beschikt over een rijbewijs B, je rijbewijs en de oproep, anders je identiteitskaart en in alle gevallen de oproep.

Praktijkexamen AVD

Wat houdt het AVD examen in?

Het examen AVD is het examen verkeersdeelneming.

De examinator volgt je samen met je rijcoach  in de auto van de examinator. De examinator rijdt, en jij krijgt je aanwijzigen gewoon van je eigen rijcoach via de communicatieapparatuur die je ook tijdens je motorrijlessen altijd gebruikt.

Tijdens je examen wordt je gevraagd een keer te stoppen aan de kant en zelfstandig (dus zonder dat je hier een opdracht voor krijgt) weer weg te rijden zodra het kan.

Omdat je examinator in de auto volgt, kan het gebeuren dat hij een stukje achterop raakt omdat jij je als motorrijder nu eenmaal sneller door het verkeer kan bewegen. Gebeurt dit, dan is dit niet erg! Ga niet langzamer rijden om de examinator de gelegenheid te geven je weer bij te houden. Blijf gewoon je eigen rit en eigen tempo rijden. Dreigt de examinator teveel achterop te raken waardoor hij je niet meer goed kan beoordelen, krijg je vanzelf het verzoek op een veilige plek even aan de kant te stoppen.

Hoe oud moet ik zijn om aan het praktijkexamen deel te nemen?

Voor A1 is dat de 18 jarige leeftijd.

Voor A2 is dat de 20 jarige leeftijd.

Voor A met code 80 is dat de 21 jarige leeftijd. Code 80 houdt in dat je na het behalen van ook je examen verkeersdeelneming je tot je 24 jarige leeftijd op een A2 motor mag rijden, maar niet op een A motor.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat en ben je geslaagd voor je AVB examen als je niet beschikt over het A1 of A1+A2 rijbewijs.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jouw rijcoach vraagt het examen aan.

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Heb je geen A1 of A1+A2 rijbewijs, neem je een geldig legitimatiebewijs mee en de oproep.

Mag ik al meteen zelf rijden als ik ben geslaagd?

Nee, je mag pas zelf rijden als je in het bezit bent van je rijbewijs.

Rijbewijs

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je maakt een afspraak met de gemeente waar je bent ingeschreven. Je neemt een pasfoto. (Laat die pasfoto maken door iemand die weet waaraan de pasfoto op het rijbewijs moet voldoen) ook je rijbewijs als je die hebt en € 38,80. De gemeente heeft rechtsreeks van het CBR het bericht gekregen  dat jij geslaagd bent.

Mag ik ook op een bromfiets rijden als ik het A1 of A1+A2 of het A1+A2+A rijbewijs heb?

Ja op jouw rijbewijs staat voor welke caegorieën jouw rijbewijs geldt. Op jouw rijbewijs staat tenminste A en Am.

Misschien heb je al een rijbewijs waar A1 of A1 + A2 en Am op staat en misschien ook wel T als je een tractorrijbewijs hebt.

Had je al een B rijbewijs, mocht  je ook al op een bromfiets rijden.

 

Gratis proeflesles aanvragen?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op!
Jouw gegevens:
Versturen >>
close-link

Meer informatie aanvragen

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op!
Jouw gegevens:
Versturen >>
close-link